in

Gaštanová polievka

K jesennému obdobiu samozrejme patria aj jedlé gaštany. Nakoľko ide o sezónnu plodinu, aktuálne ju možno zohnať buď v obchodoch, ale priamo zberom v susedných chotároch. Samotné gaštany môžeme iba uvariť a následne konzumovať. My Vám však sprostredkujeme inšpiráciu k príprave polievky.

gastanova_pol

 

Čo budeme potrebovať:

1/2 kg jedlých gaštanov, 750 ml mäsového vývaru, 100 g bieleho chleba, 100 ml smotany na varenie, cukor na prípadné dochutenie, 8 až 10 menších šampiňónov na ozdobenie, 1 lyžicu olivového oleja, 2 lyžice masla, petržlenovú, vňať na ozdobenie, soľ, biele korenie.

Postup:

  1. Očistené narezané gaštany vložíme do mäsového vývaru a varíme 1/2 hodiny. Uvarené gaštany olúpeme a scedíme. Asi 8 gaštanov vyberieme a odložíme, zvyšok roztlačíme a vrátime do polievky.
  2. Z bieleho chleba odkrojíme kôrku, striedku natrháme do polievky a ešte chvíľu povaríme. Pred koncom varenia pridáme smotanu. Osolíme, okoreníme, osladíme podľa chuti a zjemníme kúskom masla.
  3. Odložené gaštany posekáme a zamiešame do polievky. Šampiňóny očistíme, pozdĺžne rozrežeme a osmažíme na oleji. Jednotlivé porcie ozdobíme opečenými hríbmi a posekanou petržlenovou vňaťou.

Zdroj: pluska.sk

What do you think?

Cigánski Diabli

Realizačné práce na ovocnom chodníku v Modranských Špígloch odštartovali