Aktuálne v našich záhradách začína dozrievať sezónne ovocie, medzi ktoré môžeme jednoznačne zaradiť aj symbol nášho regiónu – hrozno. A aj preto sme sa rozhodli zaradiť tento chutný a hlavne zdravý recept.
Čo budeme potrebovať:
- 8 PL olivového oleja,
- 1 bagetu,
- 150 g syra s modrou plesňou,
- 2 červené jablká,
- 2 výhonky stonkového zeleru,
- šťavu z jedného citróna,
- 50 g vlašských orechov,
- 250 g červeného, alebo zeleného hrozna,
- 120 g listov rokety,
- pažítku,
- soľ, mleté čierne korenie.
Postup:
- Bagetu si rozkrájajte na plátky a opečieme na suchej panvici, alebo krátko v hriankovači.
- Všetky suroviny očistíme a rozkrájame. Orechy a pažítku nasekáme.
- Zmiešame na šalát, spolu s roketou, olivovým olejom a dochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou.
- Navrch šalátu namrvíme syr s modrou plesňou. Servírujeme s kúskami opečenej bagety.
Tip na záver:
Skúste nechať krátko zapiecť v rúre krajčeky bagety s plátkami syra a servírovať ich teplé k studenému šalátu. Plesnivé syry dodajú jedlám úplne inú chuť a arómu za tepla, ako za studena.