Ani sme sa nenazdali a horúce leto vystriedala jeseň. Mám rád toto obdobie. Krajina okolo nás vždy zažiari stovkami farieb. Koruny stromov zhadzujú listy, ktoré tak nezabudnuteľne šuštia v nápore vetra, alebo len pod váhou kráčajúcich ľudí.
K jeseni neodmysliteľne patria aj šípky. Malé, občas veľké a červené plody kríkov s tŕňmi. Využiteľné na desiatky spôsobov. Milujem šípkový čaj. Teraz si však povieme ako pripraviť šípkový lekvár. Postup je jednoduchý, i keď práca okolo neho náročnejšia.
Postup: Šípky si umyjeme, potom odkrojíme čierne konce, zalejeme ich vodou. Uvaríme do mäkka, necháme mierne vychladnúť a prepasírujeme cez sitko. Pridáme trochu (podľa chuti) hnedého cukru a ešte povaríme, kým je hustota taká, akú požadujeme. A zdravá, chutná a hlavne domáca maškrta je na svete. Dobrú chuť :).