in

Trnkový sirup

Ďalším, typicky jesenným plodom sú trnky. Trnka obyčajná (Prunus spinosa) rastie ako rozvetvený ker do výšky 1-3 m. Trnky sú u nás rozšírené prakticky po celom území Slovenska. Stačí sa vybrať na prechádzku a isto nejaké nájdete . Teraz si niečo napíšeme o príprave Trnkového sirupu.

trnk

 

Čo budeme potrebovať:
Trnky, vodu, cukor (na kg trniek 0,7 l vody, na l šťavy 0,6 kg cukru)

Postup:

  1. Trnky umyjeme, v nádobe ich roztlačíme a zalejeme horúcou vodou.
  2. Odložíme na 2 dni na chladnejšie miesto.
  3. Po dvoch dňoch šťavu zlejeme, pridáme cukor, premiešame a varíme, až kým sa nám neprestane robiť pena. Naplníme do fliaš a dobre zazátkujeme.

What do you think?

Nedeľné popoludnie s Ľudovítom Štúrom

Vernisáž výstavy „Pohľady troch autoriek“ v modranskej radnici zožala úspech